In de pers

LOS muziektheater staat regelmatig in de pers. Helaas hebben wij zelf niet alle kranten, en kunnen we onmogelijk bijhouden waar iets verschijnt over ons. Mocht u ergens iets over ons lezen, dan vinden wij het erg leuk als u het artikel inscant en naar ons mailt: los.muziektheater@gmail.com

16 april 2017 Recensie Cultuurpodium.nl

LOS MUZIEKTHEATER MAAKT MET VAST” EEN GROTE STAP IN HAAR ONTWIKKELING

Vast

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De dames van LOS Muziektheater, Femke Vernij, Kim De Fuijk, Dookje Engelhard en Charlotte Waardenburg, volg ik de laatste jaren met grote interesse. Te meer omdat de vooruitgang die dit muzikaal cabaretesk kwartet doormaakt zo groot is dat het mij verbaasd heeft hoe snel dat is gegaan. Natuurlijk zijn deze vier vriendinnen, met allen een conservatorium opleiding aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem, al enkele jaren bezig, maar vooral in de laatste twee shows “Total Los”en nu “VAST” zijn ze in een zeer progressieve stroomversnelling gekomen. Was hun vorige show “Total Los”voor mij al een reden om mij nog meer in de ontwikkeling van de vier meiden te verdiepen, Met “VAST”hebben ze mij overtuigd op dit moment wel een der beste muzikale cabaretgroepen te zijn die in ons land actief is. Eerder vergeleek ik de meiden nog met Vrouw Holland maar die vlieger gaat niet meer op, ze zijn intenser doorontwikkeld en daarbij steeds persoonlijker geworden. Je mag met gerust hart stellen dat dit echte kleinkunst IS van het hoogste niveau.

In “VAST”  draait het vooral om het vast zitten aan iets. Iedereen zit wel ergens aan vast, De een aan haar vriend, de ander aan haar kind en alle daarbij komende zaken, en velen zitten levenslang vast aan bijvoorbeeld streng lijnen, zonder dat het eigenlijk enige vruchten af werpt en dan uit frustratie juist gaan snoepen. En zij die nergens aan vast zitten, zijn juist naarstig op zoek naar iets om zich aan te binden. Kortom een heerlijk thema, wat op vele manieren door de dames uitgewerkt  wordt. En dat doen ze dan ook zonder enige gêne, ze nemen nergens een blad voor de mond, spreken en zingen zich vrijelijk uit en dat gaat met regelmaat gepaard met heftige non-verbale uitingsvormen. Met regelmaat  komen ze dan ook over als een groep overdadig hitsige meiden. Ze schromen ook niet om elkaar zonder enige terughoudendheid de harde waarheid te zeggen, maar wel  met telkens weer een ondertoon van waardering en respect. De nieuwe toeschouwers van dit kwartet moeten daar mogelijk nog wel even aan wennen en zitten soms met verplaatste schaamte scènes te bekijken, maar eenmaal bekend met het werk van de meiden realiseert de toeschouwer  dat ze geen blad voor de mond nemen maar in elke situatie doodeerlijk en bijzonder realistisch zijn. Dat in combinatie met meer dan geweldig liedmateriaal maakt “VAST” tot een meer dan bijzonder programma, dicht bij de meiden zelf, maar daarbij zo toegankelijk als een open deur. Iedereen zal zich in voorkomende scènes kunnen herkennen, en niet alleen vrouwen zullen zich goed voelen bij het gespeelde materiaal ook de steeds meer in getale opkomende mannelijke bezoekers voelen zich erg op hun gemak bij de vier dames. Heel veel herkenningspunten zijn niet alleen voor vrouwen, maar ook voor de meegekomen mannen duidelijk als kristal. Je zou misschien kunnen stellen dat de dames van Los Muziektheater de vrouwelijke geest voor de man wat bloot leggen en daardoor begrijpelijker maken. Nadeel voor veel vrouwen zal zijn dat een smoes als “hoofdpijn”, “vermoeidheid” of “slaap”, niet meer als gebruikelijk excuus aangewend kan worden. Ook zal de inhoud van een damestasje vanaf nu minder verbazing  opleveren na het zien van “VAST”. Voor de jonge ouders zal het aanschaffen van een kinderbedje af andere, hen  aangeprate noodzakelijkheden voor de kleine, vanaf nu een hoop zorgen van de schouders nemen, want ze zagen het immers in “VAST” en daar hebben ze wel wat van opgestoken. Naast al het vermakelijke, de prachtige liedjes, zijn ook een aantal boodschappen in de show meer dan duidelijk. Veel dames  zullen zich in de toekomst toch heel wat zekerder in de schoenen voelen staan. Vooral de dames op hoge hakken realiseren zich vanaf nu, eindelijk wat ze onbewust heeft gedreven en wat de remedie is om het leven te verlichten. Of houden zij zich toch vast aan de stereotiepen.

“VAST”is nog te zien in de theaters van Nederland tot en met 27 mei, en als ik U was zou ik de kans zeker aangrijpen om dit heerlijke programma te gaan zien, want niemand wil dit toch missen.

Voor informatie, nieuwtjes en speeldata kijk op: www.los-muziektheater.nl

Oktober 2016 Recensie Uitinarnhem.nl

23-04-2015 LOS bij de Arnhemse Sportverkiezing - Gelderlander

19-11-2014 Recensie Cultuurpodium.nl

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Toen acht jaar geleden op een feestavond een act wegviel werd aan een paar studenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem gevraagd of zij de open plaats konden invullen. De vier meiden; Femke, Charlotte, Dookje en Kim gingen op het aanbod in. Het werd een succes en het beviel de dames zo goed dat later die avond op de parkeerplaats werd besloten met elkaar verder te gaan en een cabaretesk muzikaal collectief te vormen. De naam: Los Muziektheater. Onlangs ging het derde avondvullende theaterprogramma “Total Los” in de Rijswijkse Schouwburg in première. Hoewel dit theater gekenmerkt wordt door oude heren en dames met blauwspoelinkjes was het dit keer een veel gemêleerder publiek dan te doen gebruikelijk. En zowel Oud als jong had een top avond.


Al direct bij opkomst van drie van de vier meiden en het spel: “Liedje raden”, waarbij Dookje achter de vleugel intro’s speelt en de in tweeën verdeelde zaal bij de teamcaptains Charlotte en Kim zijn ingedeeld, moeten de klanken herkend worden en door het mooi gespeelde fanatisme van vooral Charlotte gaat de zaal helemaal uit zijn dak. We zijn nog geen 5 minuten op weg en de meiden kunnen al niet meer stuk. Even later voegt ook Femke zich bij haar drie collegae en dan valt direct alles mooi op zijn plaats en wordt de rode draad voor deze voorstelling duidelijk. Er is een afwijzing op subsidie binnengekomen en er moet iets gebeuren. De kaartjes duurder, nee dat niet, kwaliteit inleveren, versoberen, nee dan maar een van de vier leden lozen en als trio verder. De voor direct geplande stemming wordt nog even uitgesteld en het publiek mag na afloop bepalen wie van de vier het collectief zal moeten verlaten.

Er volgt een programma waarin elke dame voor zich telkenmale schittert en als collectief een prachtig kwartet vormen. Humor, met soms mooie scherpe randjes maar ook vertederende liedjes passeren de revue. Plots doet het mij wat denken aan “Vrouw Holland”het voormalig dameskwartet uit Groningen dat tegenwoordig als trio opereert, maar deze uit Arnhem en omgeving afkomstige meiden zijn sneller, moderner en qua tekst net weer even iets brutaler. Na afloop van de voorstelling vertelt Femke mij ook dat het leeftijdsverschil met Vrouw Holland, hieraan waarschijnlijk ten grondslag ligt.

De voorstelling gaat als een tierelier en daarvoor alle lof voor regisseur Silvester Zwaneveld die de meiden een mooi afgeronde voorstelling bezorgde, met talloze onverwachte maar zeer vermakelijke scenes, zoals de gebruikte slipjes act, maar ook de muzikaal mooi vormgegeven song over Jules de La Tourette en de knap gevonden Paaldans-act tonen aan dat Los Muziektheater een geweldig goed op elkaar afgestemd en ingespeeld collectief vormt. Hoewel er heel veel over vrouwen wordt gespeeld en gezongen, waaronder een prachtig mooi gezongen lied over het verwijderen van een spiraaltje, is de show ook voor de echte kerels onder ons een must, en dan niet alleen omdat je bijna twee uur ongegeneerd naar vier lekkere meiden mag zitten kijken, maar bovenal door de geweldige pakkende show die mij meer dan verbaasd heeft. De dames van Los hebben met mij er een nieuwe fan bij.

21-11-2014 Recensie Theaterkrant.nl

"een gulle en afwisselende show van zo’n twee uur, waarin goed gezongen wordt en zelfs smaakvol gepaaldanst"
Bekijk de hele recensie op http://www.theaterkrant.nl/recensie/total-los/ 

06-11-2014 Interveiw Streekblad Zoetermeer

13-05-2014 Interview Gelderlander

04-04-2014 Recensie Vriendinnenonline.nl

03-04-2014 Interview Metro

19-03-2014 Interview Culemborgse Courant

19-03-2014 Interview Culemborgse Courant

01-02-2014 Recensie NuHeino

26-10-2013 Recensie Gooi en Eemlander

Recensie FCKD in de Gooi en Eemlander

24-05-2013 Algemeen Dagblad Zoetermeer

 AD Zoetermeer